
Plastik Geri Dönüşüme Genel Bakış
Plastik geri dönüşümü, atık veya hurda plastiğin geri kazanılması ve malzemelerin yeniden işlenerek işlevsel ve kullanışlı ürünler haline getirilmesi sürecini ifade eder. Bu faaliyet, plastik geri dönüşüm süreci olarak bilinir. Plastiğin geri dönüştürülmesinin amacı, yeni plastik ürünler üretmek için işlenmemiş malzemelere daha az baskı uygularken yüksek plastik kirliliği oranlarını azaltmaktır. Bu yaklaşım, kaynakların korunmasına yardımcı olur ve plastikleri çöplüklerden veya okyanuslar gibi istenmeyen yerlerden uzaklaştırır.
Plastiğin Geri Dönüşümü İhtiyacı
Plastikler dayanıklı, hafif ve ucuz malzemelerdir. Çok sayıda uygulamada kullanım alanı bulan çeşitli ürünlere kolayca kalıplanabilirler. Her yıl dünya genelinde 420 milyon tondan fazla plastik üretilmektedir. Sonuç olarak, plastiklerin yeniden kullanımı, geri kazanımı ve geri dönüşümü son derece önemlidir.
Hangi Plastikler Geri Dönüştürülebilir?
Altı yaygın plastik türü vardır. Her bir plastik için bulacağınız bazı tipik ürünler şunlardır:
PS (Polistiren) – Örnek: köpüklü sıcak içecek kapları, plastik çatal bıçak takımı, kaplar ve yoğurt.
PP (Polipropilen ) – Örnek: yemek kutuları, paket yiyecek kapları, dondurma kapları.
LDPE (Düşük yoğunluklu polietilen) – Örnek: çöp kutuları ve torbaları.
PVC (Plastikleştirilmiş Polivinil klorür veya polivinil klorür) —Örnek: likör, meyve suyu veya sıkma şişeleri.
HDPE (Yüksek yoğunluklu polietilen) – Örnek: şampuan kapları veya süt şişeleri.
PET (Polietilen tereftalat) – Örnek: meyve suyu ve meşrubat şişeleri.
Şu anda sadece PET, HDPE ve PVC plastik ürünler kaldırım kenarı geri dönüşüm programları kapsamında geri dönüştürülmektedir. PS, PP ve LDPE tipik olarak geri dönüştürülmez çünkü bu plastik malzemelerin işlenmesi daha zor ve pahalıdır. Kapak ve şişe kapakları da geri dönüştürülemez. Plastik geri dönüşümü söz konusu olduğunda “Geri Dönüştürmek veya Geri Dönüştürmemek” büyük bir sorudur. Bazı plastik türleri geri dönüştürülmez çünkü ekonomik olarak bunu yapmak mümkün değildir.
Bazı Hızlı Plastik Geri Dönüşüm Gerçekleri
- 2018 yılında ABD’de plastik üretiminin yaklaşık% 8,5’i ürün kategorisine göre değişerek geri dönüştürüldü. Plastik ambalaj ve kaplar% 13.1 oranında geri dönüştürüldü.
- Şu anda Avrupa’da plastik atıkların yüzde 30’u geri dönüştürülüyor.
- Amerikalılar 2017 yılında 3 milyon, 2018 yılında plastik 3020000 ton kadar geri dönüştürülmüş
- Şu anda kullandığımız plastiklerin yaklaşık% 50’si tek kullanımdan hemen sonra çöpe atılıyor.
- Plastik 2016 yılında toplam küresel atık üretiminin% 12’sini
- Plastiklerin bozunması yüzlerce yıl sürebilir
- Okyanuslara düşen plastikler küçük parçalara ayrılıyor ve her yıl yaklaşık 100.000 deniz memelisi ve bir milyon deniz kuşu bu kirlilikten ölüyor.
Plastik Geri Dönüşüm Süreci
En basit plastik geri dönüşüm süreçleri toplama, ayırma, parçalama, yıkama, eritme ve peletlemeyi içerir. Gerçek belirli işlemler, plastik reçineye veya plastik ürün türüne göre değişir. Plastik atıklarımızı sıfır atık kutuları ile biriktirmemiz gereklidir.
Çoğu plastik geri dönüşüm tesisi, aşağıdaki iki aşamalı süreci kullanır:
Birinci Adım: Tüm kirletici maddelerin plastik atık akışından uzaklaştırıldığından emin olmak için plastikleri otomatik olarak veya manuel olarak ayırma.
İkinci Adım: Plastikleri doğrudan yeni bir şekle eritmek veya pullar halinde parçalamak, ardından nihayet granül haline getirilmeden önce eritmek.
Plastik Geri Dönüşümde Son Gelişmeler
Geri dönüşüm teknolojilerinde devam eden yenilikler, plastik geri dönüşüm sürecini daha kolay ve daha uygun maliyetli hale getirdi. Bu tür teknolojiler, plastiklerin otomatik sınıflandırmasının üretkenliğini ve doğruluğunu toplu olarak artıran güvenilir dedektörler ve gelişmiş karar ve tanıma yazılımlarını içerir.
Plastik geri dönüşümündeki bir diğer önemli yenilik, kapalı döngü geri dönüşüm süreçlerinde geri dönüştürülmüş polimerler için daha yüksek değerli uygulamalar bulmak olmuştur. Örneğin 2005 yılından bu yana, Birleşik Krallık’taki ısıl şekillendirme için PET levhalar, A / B / A katman levhalarının kullanılması yoluyla yüzde 50 ila yüzde 70 geri dönüştürülmüş PET içerebilir. Organize Sanayi Bölgesi Sıfır Atık Kutuları imalatı yapmaktayız.
Son zamanlarda, Almanya, İspanya, İtalya, Norveç ve Avusturya gibi bazı Avrupa ülkeleri, sınırlı miktarda tüketici sonrası esnek ambalajların yanı sıra tencere, küvet ve tepsiler gibi sert ambalajları toplamaya başladı. Yıkama ve ayırma teknolojilerindeki son gelişmeler nedeniyle, şişesiz plastik ambalajların geri dönüşümü mümkün hale geldi.
Plastik Geri Dönüşüm Sektörü için Zorluklar
Plastik geri dönüşümü, karışık plastiklerden çıkarılması zor kalıntılara kadar birçok zorlukla karşı karşıyadır. Karışık plastik akışının uygun maliyetli ve verimli geri dönüşümü, belki de geri dönüşüm endüstrisinin karşılaştığı en büyük zorluktur. Uzmanlar, plastik ambalajları ve diğer plastik ürünleri geri dönüşümü göz önünde bulundurarak tasarlamanın bu zorluğun üstesinden gelmede önemli bir rol oynayabileceğine inanıyor.
Tüketici sonrası esnek ambalajların geri kazanımı ve geri dönüşümü bir geri dönüşüm sorunudur . Çoğu malzeme geri kazanım tesisi ve yerel makam, bunları verimli ve kolay bir şekilde ayırabilecek ekipman eksikliği nedeniyle aktif olarak toplamaz.
Okyanuslardaki plastik kirliliği, halkın endişesi için yeni bir parlama noktası haline geldi. Metal sıfır atık kutuları Okyanus plastiğinin önümüzdeki on yılda üç katına çıkması bekleniyor ve kamuoyunun endişesi, dünya çapında önde gelen kuruluşları daha iyi plastik kaynak yönetimi ve kirliliği önleme yönünde harekete geçmeye sevk etti.
İleriye bakmak
Kullanım ömrü sonunda etkili plastik yönetimi için geri dönüşüm çok önemlidir. Artan geri dönüşüm oranları, daha fazla kamu bilinci ve geri dönüşüm işlemlerinin artan etkinliğinden kaynaklanmıştır. Operasyonel verimlilik, araştırma ve geliştirmeye devam eden yatırımlarla desteklenecektir. Sıfır atık projesi dünyamız için önemlidir.
Daha geniş bir tüketici sonrası plastik ürün ve ambalaj yelpazesinin geri dönüşümü, geri dönüşümü daha da artıracak ve kullanım ömrü dolan plastik atıkları çöplüklerden daha fazla uzaklaştıracaktır. Endüstri ve politika yapıcılar, işlenmemiş plastiklere karşı geri dönüştürülmüş reçinenin kullanımını zorunlu kılarak veya teşvik ederek geri dönüşüm faaliyetini teşvik etmeye de yardımcı olabilir.