Blog

Plastik atık

Plastik Atık

Plastik atık çok büyük bir konudur, bu nedenle, ister bir işletme ister bir birey olarak kendi plastik tüketiminizi azaltma konusunda size ilham vereceğini umduğumuz yararlı bölümlere ayırdık.

Plastik atık nedir?

Plastik atık veya  plastik kirliliği , ‘Dünya’nın çevresinde vahşi yaşamı, vahşi yaşam habitatını ve insanları olumsuz etkileyen plastik nesnelerin (örneğin: plastik şişeler ve çok daha fazlası) birikmesidir.’ ‘

Aynı zamanda, geri dönüştürülmeyen ve çöplükte son bulan veya gelişmekte olan dünyada, düzenlenmemiş çöplük alanlarına atılan önemli miktarda plastiği ifade eder. Örneğin Birleşik Krallık’ta her yıl 5 milyon tonun üzerinde plastik tüketiliyor ve yine de sadece dörtte biri geri dönüştürülüyor.

Geri dönüştürülmeyen dörtte üçü çevremize girerek okyanuslarımızı kirletiyor ve ekosistemimize zarar veriyor. Daha az gelişmiş ülkelerde, plastik atıkların çoğu sonunda okyanusa düşer, bu da deniz hayvanlarının özellikle risk altında olduğu anlamına gelir.

Tükettiğimizin çoğu plastikten (plastik şişeler ve yiyecek kapları gibi) yapılır çünkü ucuzdur, ancak dayanıklıdır. Ancak,  kimyasal yapısı nedeniyle plastiğin parçalanması yavaştır (400 yıl veya daha fazla sürer ) ve bu da büyük bir zorluk teşkil eder.

Gezegenimizdeki plastik atık ve kirlilik sorununun üstesinden gelmek istiyorsak, plastik tüketimini azaltmak ve plastik geri dönüşümü konusunda farkındalığı artırmak çok önemlidir.

Plastik neden küresel bir sorun haline geldi?

20. yüzyılın sonlarından bu yana, uygun fiyatlı, çok yönlü ve dayanıklı bir malzeme olarak plastiğe güveniyoruz.

Bununla birlikte, plastik malzemelerin çoğunun bozunması yüzyıllar aldığından, İngiltere’deki çöp sahalarına gönderilen tüm plastikler hala var – ve yine de daha fazlasını üretiyor ve tüketiyoruz.

Bu plastiğin bir yere gitmesi gerekiyor ve genellikle ya karaya ya da gelişmekte olan ülkelerdeki nehirlere, deniz yaşamını tehdit ettiği okyanusa gitmeden önce boşaltılıyor.

Gerçek şu ki, ne gezegenimizdeki plastik miktarıyla ne de üretilmeye devam eden miktarla baş edemiyoruz. Bu nedenle, gezegenimiz için güvenli ve sağlıklı bir gelecek sağlamak için plastiğe yönelik tutum ve davranışlarımız değişmelidir.

Okyanusta plastik atık

Okyanuslarımızdaki plastik atıklar küresel bir sorundur, ancak çöplerimiz ilk etapta suya nasıl giriyor? Okyanuslarda plastik kirliliği oluşmaktadır.

Çoğu durumda, özellikle daha gelişmiş ülkelerde, plastik atıklar sorumlu bir şekilde bertaraf edilir ve ayrıştırılmak, geri dönüştürülmek veya geri kazanılmak üzere tesislere gönderilir.

Bununla birlikte, gelişmekte olan ülkelerde üretilen plastik atıklar, tipik olarak açık, düzenlenmemiş çöplük alanlarına gönderilmekte veya nehirlere ve derelere atılmaktadır. Çöplük alanlarından gelen plastikler, denize gönderilmeden önce rüzgarlar tarafından yakındaki nehirler gibi su kütlelerine üflenebilir.

Okyanusa ne kadar plastik giriyor?

Her yıl okyanuslarımızda yaklaşık sekiz milyon ton plastik bitiyor. Bazı araştırmacılar bu rakamın 2025 yılına kadar ikiye katlanacağını tahmin ederken, diğerleri 2050 yılına kadar okyanuslarımızda balıktan daha fazla plastik olabileceğini öne sürüyor.

Zamanla, okyanus akıntıları çöpleri merkeze çekerek devasa plastik girdapları oluşmasına neden olur (en büyüğü Kuzey Pasifik’te, 1.8 trilyon parça plastik içeren Hawaii ile Kaliforniya arasındadır ).

Sonunda, girintideki bu çekme hareketi, plastik nesnelerin çok sayıda küçük parçalara ayrılmasına, çevreyi kirletmesine ve plastik atığın deniz hayvanları tarafından kolayca yutulmasına neden olur.

Plastik atık deniz yaşamını nasıl etkiler?

Birleşmiş Milletler’e göre, ‘ dünya çapında en az 800 tür deniz çöplerinden etkileniyor ve bu çöpün yüzde 80 kadarı plastik.’

Deniz hayvanları ya plastik nesnelere (içecek kutularını bir arada tutan plastik halkalar gibi) yakalanabilir, plastiği yutabilir ve / veya zamanla fizyolojilerini değiştirebilecek plastik kimyasallara maruz kalabilir.

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, ‘sadece 14 parça plastik yutan deniz kaplumbağalarının ölüm riskinin arttığını ‘ buldu. Özellikle genç kaplumbağalar daha yüksek risk altındadır çünkü plastik atıkları çeken aynı akımlarla sürüklenme eğilimindedirler ve ne yedikleri konusunda büyüklerinden daha az seçicidirler.

Plastik mikro boncuklarla ilgili sorun

Yüz fırçaları, diş macunları ve duş jelleri gibi tuvalet malzemelerinde yaygın olarak bulunan plastik mikro boncuklar, deniz yaşamına da zarar verebilir. Çoğu kanalizasyon arıtma tesisi, bu boncukları gelen kanalizasyondan yakalayamaz ve bu nedenle doğrudan su yollarına boşaltılır. BBC, ‘Zamanla bozulmazlar ve toksik kimyasalları deniz organizmalarına taşıyabilirler’ diye açıklıyor .

Neyse ki, Birleşik Krallık, Temmuz 2018’de plastik mikro boncuk içeren ürünlerin satışını yasakladı. Ancak BBC, ‘Bazı ülke ve eyaletlerde, biyolojik olarak parçalanabilen plastikten yapılan mikro boncukların kullanılmaya devam etmesine izin veren boşluklar olduğunu’ belirtiyor. Diğer bir deyişle, daha yapılacak çok iş var.

Dünyada ne kadar plastik atık var?

Altmış yıl önce, seri plastik üretimi başladı – o kadar hızlı bir şekilde hızlandı ki 8,3 milyar ton plastik üretti – ve  bunun% 90’ından fazlası geri dönüştürülmedi .

2018 yılı itibarıyla dünya çapında her yıl yaklaşık 380 milyon ton plastik üretilmektedir. Gezegenimiz çevreyi kirleten bu miktardaki plastikle baş edemiyor ve son yıllarda plastik kirliliği ve tüketimini azaltma çağrıları acil olarak arttı.

En çok plastik atığı hangi ülke üretiyor?

Şu anda Çin, önemli bir marjla en büyük plastik atığı üretiyor , onu Endonezya, Filipinler, Vietnam ve Sri Lanka izliyor ve bunların hepsi ilk beş sırada yer alıyor.

Küresel olarak ürettiğimiz ürünlerin pek çoğu plastikten yapıldığından veya hiçbiri geri dönüştürülemeyen plastik bileşenlerden oluştuğundan, bu liste pek de şaşırtıcı değildir.

Plastik atığın başlıca nedenleri nelerdir?

1. Plastik ucuzdur, kolayca bulunur ve kullanımı yaygındır

Plastik uygun fiyatlı ve dayanıklı bir malzeme olduğu için, ambalaj malzemelerinden plastik şişelere, pipetlerden plastik poşetlere ve çok daha fazlasına kadar her şeyde bulunabilir.

İşletmeler daha çevre dostu, alternatif malzemeler (kağıt gibi) kullanmaya başlayıncaya kadar, plastik üretme ve bertaraf etme döngüsü devam edecek.

2. Dünya nüfusu artıyor – kentleşme de öyle

Basitçe ifade etmek gerekirse, dünyada ne kadar çoğumuz varsa, ucuz malzemelere olan talep o kadar artar ve dolayısıyla, fazla plastik kullanırız.

Bunu açıklamak için, bu yüzyılın ilk on yılında, hızlı kentleşme ve buna bağlı olarak talep nedeniyle her zamankinden daha fazla plastik üretildi.

3. Plastik konusunda tek kullanımlık bir zihniyete sahibiz

Plastik ürünlerin tipik olarak çok kısa bir ömrü vardır – taşıma çantaları, su şişeleri, pipetler ve yiyecek kaplarını düşünün. Ve yapımı çok ucuz oldukları için, onlara tek tek ürünlere bağlı kalacak kadar değer vermiyoruz.

Sadece bu da değil, plastiğin imhası çoğu zaman yanlış yönetiliyor – yani yine çöplüklere gidiyor.

4. Plastiğin ayrışması 400 yıldan fazla sürer

Plastiği oluşturan kimyasal bağlar güçlüdür ve uzun süre dayanır. Plastiğin ayrışma hızı türe bağlı olarak değişebilir, ancak bu tipik olarak 50 ila 600 yıl arasında değişir.

Başka bir deyişle, ABD EPA’ya (Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı) göre, şimdiye kadar yapılmış ve çöp sahasına gönderilen veya çevreye atılan neredeyse her plastik parçası hala var – hepimiz için akılcı bir düşünce.

Her gün yeni plastik ürünler üretildikçe döngü tekrar eder.

5. Deniz taşımacılığı ve balıkçılık endüstrileri

Denizcilik ve balıkçılık endüstrileri de özellikle okyanuslarımızda plastik atık ve kirliliğe katkıda bulunmaktan sorumludur.

Plastik atıklar genellikle gemilerden ve balık tutmak için kullanılan ağlardan kıyıya yıkanır, ki bu tahmin etmişsinizdir – genellikle plastikten yapılır.

Bu plastik sadece suyu kirletmekle kalmaz, aynı zamanda deniz hayvanları ağlara hapsolabilir ve / veya zehirli parçacıkları yutabilir.

Genel olarak, nakliye ve balıkçılık endüstrilerinin plastik kirliliği söz konusu olduğunda cevap vereceği çok şey var.

Dikkat edilmesi gereken farklı plastik türlerinden bazıları

Biyoplastikler:

Biyoplastik – kulağa hoş geliyor, değil mi?

Özellikle plastiklerin çoğu fosil yakıtlardan geldiğinde. Öte yandan biyoplastikler, keten tohumu gibi bitki bazlı kaynaklardan gelebilir ve şirketler genellikle bunu bir satış noktası olarak kullanmaya isteklidir.

Bununla birlikte, 2015 Birleşmiş Milletler raporunda belirtildiği gibi, polimer oluşturulduktan sonra malzeme özellikleri aynıdır. Başka bir deyişle, ortaya çıkan malzeme diğer plastik türlerinden daha iyi değildir.

Biyoplastik olsun ya da olmasın, mümkün olan her yerde plastik tüketimimizi azaltmak akıllıca olacaktır. Biyoplastikler de geri dönüştürülemez ve kompost haline getirilemez.

Kompostlanabilir plastikler:

Kompostlanabilir plastik, biyolojik olarak parçalanabilir plastiğe çok benzer, ancak “gübrelenebilir” statüsünü elde etmek için bağımsız bir üçüncü taraf kuruluş tarafından izlenmeli ve doğrulanmalıdır. Sıfır atık kutuları için hemen bizi arayın.

Bununla birlikte, biyolojik olarak parçalanabilen plastik ile hemen hemen aynı olan kompostlanabilir plastik, okyanuslarımıza düştüğünde hala aynı zorlukları ortaya çıkarmaktadır. İngiltere’deki neredeyse tüm organik atık arıtma tesisleri bu malzemeyi işleyemez ve yakma veya depolama için gönderilen bir kalıntı olarak dışarı çıkarır.

Yukarıdaki üç plastik türü, plastik atıkları ve kirliliği azaltmanın en iyi yolunun basitçe azaltmak olduğunu vurgulamaktadır. Daha spesifik olarak, tek kullanımlık, geri dönüştürülemez ve geri dönüştürülmemiş plastik kullanımını ortadan kaldırmaya odaklanmalıyız (paket servis kapları, ‘midye kabuğu’ kutuları ve taşıma torbaları gibi polistiren yiyecek tepsileri düşünün).

Biyolojik olarak parçalanabilen plastikler:

Biyolojik olarak parçalanabilen plastikler (doğal süreçlerle karbondioksit, su ve minerallere dönüştürülebilen plastikler) görünüşte çekici bir başka alternatiftir.

‘Biyobozunur’ terimini kullanmak için, ürünler ulusal veya uluslararası standartlara uygun olmalıdır. Avrupa’da, örneğin, bir plastik ürünün biyolojik olarak parçalanabilir olarak kabul edilebilmesi için:

  • Yüksek düzeyde ağır metal içermez
  • Plastiğin% 90’ı, doğal süreçlere (güneş ışığı ve hidroliz dahil) maruz kaldıktan sonra altı ay içinde CO2’ye dönüşmelidir.
  • Maruz kaldıktan 12 hafta sonra, plastik artıkların% 90’ı 2 x 2 mm ölçülerinde bir ağdan geçebilmelidir.
  • Nihai malzeme bitkiler için toksik olmamalıdır

Tekne içi komposterler veya anaerobik çürütme tesisleri gibi organik atık arıtma tesisleri, arıtma sürecini bozduklarından veya biyolojik olarak parçalanması çok uzun sürdüklerinden bu plastikleri işleyemezler. Bu plastiklerin ayrıca parçalanmaları için uzun bir süre belirli bir sabit sıcaklık aralığına ihtiyaçları vardır. Gerçekte, okyanusun sıcaklığı çok farklıdır ve bu, plastik biyolojik olarak parçalanma oranını etkileyecektir.

Biyoplastikler, okyanustaki plastik sorununu çözmez veya zararlı mikroplastiklerin üretilmesini engellemez.

Okyanusa girdikten sonra, UV radyasyonu ve dalga hareketi plastiğin parçalanmasına yardımcı olur. Bununla birlikte, plastik biyofilm ile kaplanabileceği veya tortuya gömülebileceği (sahillerde ve sahil şeritlerinde okyanus plastiklerinin yalnızca% 4-5’i bulunur) derin suya batırıldığında plastiğin parçalanma hızı düşer önemli ölçüde.

‘Biyolojik olarak parçalanabilir plastik’ terimi açıkça yanıltıcıdır ve kesinlikle plastik kirliliğiyle mücadelede hızlı bir çözüm değildir.

Plastik atığı azaltmanın faydaları nelerdir?

Plastik atıklarımızı azaltmak, en önemlisi doğal kaynakları korumak, çevreyi korumak ve paradan tasarruf etmek gibi sayısız faydaya sahiptir. Geri dönüşümün 7 faydası hakkında blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Plastik tüketimini azaltmanın faydaları şunları içerir:

  • Kullanılan yeni hammadde miktarını azaltarak kirliliğin önlenmesi
  • Enerji tasarrufu sağlar
  • İklim değişikliğine katkıda bulunan sera gazı emisyonlarını azaltır
  • Geri dönüştürülmesi gereken veya gelişmekte olan ülkelerde düzenli depolama / yakma tesislerine gönderilen atık miktarını azaltır
  • Yeniden kullanılabilir ürünler, sürekli olarak daha fazla plastik satın almaktan daha ucuza gittiği için para tasarrufu sağlar

Claridge’s, Londra’nın en ünlü 5 yıldızlı otellerinden biridir. Genellikle kraliyet figürlerine ve A sınıfı ünlülere ev sahipliği yapar.

Birçok işletme gibi, atık yönetimi konusunda üstesinden gelmek zorunda oldukları zorluklarla karşılaşmışlardır.

Plastik atığın azaltılmasına nasıl yardımcı olabilirsiniz?

İşletmenizin veya kişisel plastik atık çıktısını azaltmak için, mümkün olan her yerde plastik malzemelerden kağıt veya cama geçmeyi deneyin, çünkü bu malzemeler büyük ölçüde geri dönüştürülür.

Plastik su şişesi, plastik torba ve pipet tüketiminizi azaltmak (veya ideal olarak tamamen kesmek) da büyük bir fark yaratabilir.

Aşağıdakiler, günlük yaşamınızda yapabileceğiniz bazı kolay anahtarlardır:

  • Daha fazla plastik şişe satın almamak için yanınızda metal bir su şişesi taşımak
  • İkinci el satın almak – genellikle yenilenmiş ofis mobilyaları perakendecileri aracılığıyla yeni kadar iyi ürünler bulabilirsiniz.
  • Kanvas bez çantalar gibi alışverişe çıkarken yeniden kullanılabilir çantalar kullanma
  • Daha az ambalaj kullanan ürünleri tercih etmek – işletmenizin alışverişi ve tedariki, zaman içinde önemli bir fark yaratmanın yollarından biridir
  • Henüz yapmadıysanız, kağıt, cam veya metal alternatiflere geçin (tercihen yeniden kullanılabilir bir seçenek olması tercih edilir)

İşletmeler için plastik atıkları azaltmak için en iyi ipuçları

Karışık geri dönüşümünüzü yiyecek veya diğer maddelerle kirletmekten kaçınmak, bunu yapmanın bir yoludur; Geri dönüşüm için ayırdığınız her şey temiz ve kuru olmalıdır.

Bunun yanı sıra, işletmenizde daha çevre dostu seçimler yapabileceğiniz alanları düşünün. Plastik şişeler, pipetler ve çatal bıçak takımlarının tümü, günlük olarak oluşan gereksiz plastik atık miktarını artırır. Ofis Tipi Geri Dönüşüm Kutusu için bizimle iletişime geçiniz.

Tüm bu tek kullanımlık plastik süt şişelerini atmak yerine, yeniden kullanılabilen ve geri dönüştürülebilen cam şişelerde de süt alabilirsiniz. Pek çok süt turunda meyve suları da bulunur, yani ofiste herkesin keyif alabileceği bir şeyler vardır.

ÜRÜNLER

Plastik Atık
Plastik Atık
Plastik Atık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir