Blog

Çöpler neden ayırmalı?

Çöplerimizi neden en başta ayırmamız gerektiğini bilmek istiyorsanız, işte size bazı cevaplar.

Atık ayırma mantıklı mı?

Atık ayırmanın gereksiz olduğuna dair tartışmalar tekrar tekrar duyulur. Hatta bazıları atıkların tekrar bir araya getirildiğini iddia ediyor. Her şeyden önce: Bu iddia mitler ve masallar alanına aittir. Ayrı atık da ayrıca işlenir. Bu nedenle ayrı çöp kutuları birbirinden ayrı olarak toplanır. 

Atıkların ayrılması mantıklıdır çünkü ön ayırma bu şekilde gerçekleştirilir. Tüm atıklar geri dönüştürülemez. Çeşitli atıkları doğru şekilde ayırarak geri dönüşüm sürecini destekliyorsunuz. Bu, enerji ve zaman tasarrufu sağlar ve verimli ileri işlemenin temelini oluşturur. 

Türkiye’de, aşağıdaki atık türlerine göre sınıflandırma yaygındır.

  • Artık atık (% 30,7)
  • Ambalaj ve plastik (% 13,1)
  • Organik atık (% 9,1)
  • Kağıt, karton ve karton (% 17,6)
  • Cam (% 5,4)

Daha fazla atık istatistiği makalemizde bulabilirsiniz.

Farklı madde gruplarına ayrılması, geri dönüşümü kolaylaştırır. Bireysel atık grupları, geri dönüşüm sürecinden geçmeden önce özel tesislerde arıtılır. Sistemler hatalı atıkları ayırır ve atıkları malzeme türüne göre ayırır. Atıklarımızı sıfır atık kutuları ile birbirinden ayırabiliriz.

Atık ayırma mantıklı çünkü atık yönetimimiz buna dayanıyor. Teorik olarak, tüm atıklar artık atık olarak bertaraf edilebilir, ancak çoğu yakılacaktır. İşlem sırasında geri dönüştürülebilir hammaddeler kaybolur. Atık ayırma, geri dönüşümün kolaylaştırılmasını sağlar. Yeniden kullanım, çevre üzerindeki yükü hafifleten birincil hammadde ihtiyacını azaltır.

Dolayısıyla atıkları ayırmanın mantıklı olup olmadığı sorusunun cevabı evet. Atık ayrıştırılarak hammaddeler yeniden kullanılabilir, enerji üretilebilir ve çevre bir ölçüde rahatlatılabilir.

Geri dönüşüm

Hammaddelerin yeniden kullanımına yönelik tüm önlemler malzeme geri dönüşümü altında özetlenmiştir. Hammaddenin türüne bağlı olarak, bu kullanım gerçek bir geri dönüşümdür – yeniden kullanılan ham maddeler orijinal hammaddeyle aynı kalite derecesine sahiptir – veya geri dönüşüm. Ortaya çıkan ürünler hammadde ile aynı kalitede değildir. 

Ham maddeler cam ve metal geri dönüşümün başlıca örnekleridir . Tutarlı kalitede eritilebilir ve yeni bileşenlere dönüştürülebilirler. Özellikle metaller aranan bir hammaddedir. Pek çok elektrikli aletin içine yerleştirildikleri için ayrı ayrı toplanmalı ve atılmalıdır. Elektronik hurda bertaraf  bile Elektrik Yasası kanunlarla düzenlenir.

Bardak

Cam ise cam kapta toplanır. Toplanan cam, renge göre sınıflandırılır ve ardından yeni ürünlere dönüştürülür. Cam, gerektiği sıklıkta tekrar eritilebilir . Geri dönüşüm oranı sürekli olarak% 80’in üzerindedir. 

Kağıt

Kolaylıkla geri dönüştürülebilen bir diğer ürün ise atık kağıttır. Kağıt ve karton lifleri, karmaşık bir işlemle geri dönüştürülmüş kağıda dönüştürülebilir. Ancak bunu yaparken lifler kısalır. Bu nedenle geri dönüştürülmüş kağıt, işlenmemiş liflerle aynı mukavemete sahip değildir. Bu nedenle esas olarak gazete kağıdı veya yazıcı kağıdı olarak kullanılır. Çocuklar bu süreci kendileri şakacı bir şekilde yeniden oluşturabilirler.

Plastikler

Plastik ise, geri dönüşüme giren bir hammadde örneğidir. Plastik atık tekrar eritilip daha fazla işlenebilmesine rağmen, ortaya çıkan ürün aynı kalitede değildir. Örneğin, yeni bir PET şişenin bir PET şişeden dökülmesi gerekmez. Bunun yerine, geri dönüştürülmüş PET, örneğin tekstil üretiminde (yün) veya gürültüden korunma paspasları ve benzerlerinin üretiminde kullanılır.

Atık ayırma doğru yapıldı

Atık ayırma sistemimiz birçok farklı bertaraf yolu içerdiğinden, atıkları uygun şekilde ayırmak her zaman kolay değildir. Atıkları ayırmanızı kolaylaştırmak için, atıkları ayırırken göz önünde bulundurmanız gereken bir dizi maddeyi bir araya getirdik . İçinde, zor vakalarla ilgili soruları da yanıtlıyoruz ve hangi atığın sarı bidona ait olduğu ebedi sorusuna ışık tutuyoruz . Buna ek olarak, çocuklara atıkları nasıl eğlenceli bir şekilde ayıracaklarını da öğreteceğiz .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir