Blog

Hastaneler’de Sıfır Atık Programı Başlatmak İçin 6 Basit Adım

Hastaneler’de sıfır atık programı başlatmak İçin 6 basit adım ile başlamalıyız. Ortalama bir hastanenin, her yıl 5 milyon tondan fazla atık ürettiği tahmin edilmektedir, bu da konut dışı atık depolama atıklarının en az %1’inden sorumludur. Başka bir kuruluş gibi hastaneler de standart uygulama olarak geri dönüşümü benimsemelidir.

Etkili bir hastane geri dönüşüm programının yararları çok çeşitlidir ancak finansal açıdan bakıldığında, maliyet tasarrufu ve para kazanma potansiyeli anlamına gelir.

Başarılı geri dönüşüm, işletme maliyetlerini azaltabilir, işçi güvenliğini artırabilir, topluluk ilişkilerini geliştirebilir ve hatta hastane için gelir elde etmeye başlayabilir.

Hastaneler’de sıfır atık programınızın başlatılması için 6 basit adım.

1. Atık Çekiçinizle Başlayın

Hastaneler benzersiz bir durumdadır, çünkü tıbbi atık herhangi bir endüstrinin en karmaşık atık akışlarından biri olarak kabul edilir ve olağanüstü bir hacim üretir.

Hastane atık kategorileri

  • Çöp (katı atık)
  • Geri dönüştürülebilir maddeler (kağıt, karton)
  • Kompostlanabilir (organik)
  • Biyolojik tehlikeler (keskin nesneler, kırmızı çanta)
  • Tehlikeli kimyasallar)
  • Radyoaktif atık

Hastaneler’de sıfır atık başlamak için en iyi yer, atık nakliyecinizle konuşmak. Atık nakliyeciniz, hastanenizin ürettiği tüm farklı tıbbi atık akışlarını barındırabiliyor mu? Değilse, tasarrufları ve atık nakliyesi ücretlerinizi en üst düzeye çıkarmak için, standart atık akışlarını ve tehlikeli olanları işlemek için donanımlı bir şirketle çalışmayı düşünün.

Ancak burada iyi haber: Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, hastane atıklarının yaklaşık %80’i tıbbi atık değil genel atıktır! Ofis kağıdı genellikle karton, beyaz kağıt vb. Hastaneler’de geri dönüşüm en büyük kısmıdır. Tümü yüksek değerli geri dönüştürülebilir malzemelerdir.

2. Bir Atık Denetimi Yapın

Atık nakliyecinizle çalışmaya paralel olarak , tesisinizin atık yönetimi açısından nerede olduğunu ve hastanenin ürettiği farklı atık akışlarını tanımlamak için bir atık denetimi yapın.

Atık denetimi, tüm atıkların art arda üç gün boyunca toplanmasını, ölçülmesini ve izlenmesini ve atık taşıma programları ve çöp kutusu yerleştirme gibi diğer uygulamalara bakmayı içerir. Toplanan bilgiler mevcut atık saptırma oranınızı ve iyileştirme alanlarını belirlemenize yardımcı olacaktır. 

Atık denetiminizi yaptıktan sonra, her atık akışından geçin ve azaltmaya veya yeniden kullanmaya başlayabileceğiniz alanları belirleyin .

Örneğin:

  • Kağıt havluyu gidermek için banyolarda el kurutma makineleri kullanın
  • Tek kullanımlık bez yerine keten bez kullanın
  • Yeniden kullanılabilir ambalajda gelen tıbbi aletler

* Hastane gönüllüleri, geri dönüşümlü malzemelerin tesis genelinde yeniden kullanılması, yıkanması ve yeniden dağıtılması konusunda harika bir kaynaktır.

Sadece bu küçük değişikliklerden bazılarını yaparak, önceki planınızdan büyük bir tasarruf ve atık çeşitlendirmenizde bir artış görmelisiniz.

3. Sürdürülebilir Tedarikçiler ve Paketleme

Atıklarınızı azaltmak için atabileceğiniz bir sonraki önemli adım , hastaneye ne geldiğini değerlendirmektir . Tedarik zincirinden başlayarak, hastaneye ne geldiği konusunda daha fazla kontrol sahibi olmaya ve böylece çöplük alanından ne yönlendirildiği konusunda daha fazla kontrol sahibi olmaya başlayabilirsiniz. Hastane tedarikçilerinize geri dönüşüm çabalarınızla birlikte geldiklerinde, proaktif uygulamaları benimseyebilir ve hatta üretilmeden önce israfı azaltabilir veya önleyebilirler.

4. Kompostlamaya Başlayın

Unutmayın ki hastaneler kendi içinde bir yemek servisi endüstrisidir. Kafeteryalardan, hasta yemeklerine, hatta zincir restoranlara bile, yemek servisi, hastanelerin atık akışında ortaya çıkan ürünlerin, ambalajların ve organik atıkların büyük bir kısmından sorumludur. Yani basitçe başlayın ve kompostlaşmaya başlayın. Kompost, herhangi bir ciddi atık azaltma programının önemli bir bileşenidir ve hastanenizin atık saptırması üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.

  • Satın alınmakta olan ürünleri veya ürünleri tanımlamak için mutfağınız ve kafeterya personelinizle çalışın ve  kompostlaştırılabilir bir alternatif olup olmadığını görün.
  • Yiyecek artıklarını yeniden kullanan veya artık malzemeleri kullanan haftalık hasta menüleri oluşturun
  • Bölgenizdeki yemek bağış programlarını her günün sonunda kalan veya fazla yiyecek için araştırın

5. Geri Dönüşüm Programınızı Tutarlı Tutun

Örnek bir hastanede geri dönüşüm programlarını bir öncelik haline getirdi ve sapma oranlarını arttırmak ve programlarını daha etkili ve kullanıcı dostu hale getirmek için Sıfır Atık Sepeti’ne ulaştı. Ayrıntılı bir atık denetimi yaptıktan sonra, programlarında tutarlılık eksikliğinin en önemli konulardan biri olduğunu belirlediler.

Hastane etrafındaki farklı alanlar için uygun kutu tasarımı yerleştirilerek, her sıfır atık kutuları istasyonu, en sık kullanılan ve hastanenin o bölgesinde fırlatılan eşyaları uygun şekilde toplamak için kurulur.

Kısıtlayıcı açılışlar, hastane personeline, hastalara ve misafirlere, atıklarını hangi akıntıya bırakacaklarını seçerken doğru kararı vermede yardımcı oldu.

Yüksek etkili geri dönüşüm grafikleri, kullanıcılara hangi öğelerin hangi akışa ait olduğunu açıkça gösterir. Kapı afişleri program hedeflerini belirtir ve hastane personelini programın başarısına katkıda bulunmaya teşvik eder.

6. Yeni Geri Dönüşüm Programı Hakkında Hastane Personeli ile Eğitin ve İletişim Kurun

Tüm kutuların yerleşimini iletin ve toplanan farklı akışları tanımlayın. Tüm hastane personelini atıklarını ve hastane geri dönüşüm programının amaçlarını nasıl düzgün bir şekilde ayıracakları konusunda eğitin Aylık toplantılar, e-postalar, el ilanları, afişler ve masa çadırı kartları kullanın.

Sıfır atık kutusu modellerimiz için hemen ürünler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.



ÜRÜNLER

Hastaneler’de Sıfır Atık Programı Başlatmak İçin 6 Basit Adım
Hastaneler’de Sıfır Atık Programı Başlatmak İçin 6 Basit Adım
Hastaneler’de Sıfır Atık Programı Başlatmak İçin 6 Basit Adım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir